Afrikansk svinepest

Jordbruksverket er de som leder bekjemping av ASP i Sverige - deres samleside om ASP finner du HER

Tidsskriftet Svensk Jakt har også en samleside med stoff om ASP som du finner HER


28.02.2024

STATUS - AFRIKANSK SVINEPEST I FAGERSTA sVERIGE


Siste villsvin i kjerneområdet er skutt

Den 15. februar ble det meldt om at det siste villsvinet i kjerneområdet for smittesonen er felt. Dette var en voksen sugge som ble skutt av en postjeger under sporingsjakt. Det er også blitt brukt villsvin-feller i utryddelsen, men vi er ikke kjent med hvilken type felle eller hvordan dette har fungert.


Planen nå er å følge med på at ingen nye villsvin vandrer inn i det inngjerdete kjerneområdet for smitten. Det er forholdsvis enkelt så lenge det er snø, og vil bli fulgt opp på barmark ved hjelp av viltkamera.


Til forskjell fra andre land med smitteutbrudd, som har valgt å la villsvin i kjerneområdet dø ut av pesten uforstyrret, har svenskene valgt å utrydde alle friske villsvin i kjerneområdet med jakt og feller. Dette har vært vellykket, og gitt en langt raskere bekjempelse av smitten, og dermed en tidligere frigivelse av arealene enn man opprinnelig hadde trodd. Den store deltagelsen i arbeidet av frivillige jegere har vært en suksessfaktor.


Fra og med 22. februar er det også gitt lettelser i begrensningene for allmennhetens bruk av utmark i Fagersta. Men i ytterområdet for smitten (ca. 600 km2) er det fortsatt forbudt å:

  • Ha løs hund utendørs
  • Jakte villsvin
  • Holde griser
  • Drive manuell skogskjøtsel, anlegge skogsbilvei, og drive skoggjødsling

Lettelser i restriksjoner – også i inngjerdet kjerneområde for smitten (foto: Ulrika Karslson-Arne). 

I kjerneområdet (ca. 100 km2) er i tillegg all skogbruksaktivitet, all motorferdsel i utmark og alle arrangementer i utmark forbudt (også organisert trening).


Neste steg i bekjempelsen vil være å gjøre ytterligere søke i hele den smittede sonen på 600 000 daa når snøen er vekk, og et nytt søk i kjerneområdet på sensommeren. Lars Bjørk i Jägereförbundet har håp om at Fagersta vil kunne erklæres fritt for smitte i september 2024.


21.12.2023

STATUS - UTBRUDDET AV AFRIKANSK SVINEPEST I FAGERSTA I SVERIGE


Ingen pågående smitte

Det er gjort til sammen 62 positive funn av smitte innenfor kjerneområde for smitteutbruddet i Fagersta. Fordi deler av døde dyr er spredt av åtseletere, er det totale antallet villsvin døde av pesten trolig mindre – det anslås ca. 50 individer.

Med bakgrunn i at det ikke er funnet ferske funn av villsvin døde av svinepest, anses det ikke å være aktiv smitte av afrikansk svinepest i dag. Aktivt søk i buffersonen omkring kjerneområdet har heller ikke resultert i funn, og størrelsen på kjerneområdet har derfor ikke øket siden september.

Lilla er kjerneområde for smitten (nå inngjerdet), brunt er den nye smittede sonen (ca. 600 km2) og grått er den gamle smittede sonen (1000 km2) (https://jordbruksverket.se/download/18.464049d318c13e1e5e84fb6b/1701353568777/2023-11-30-nuvarande-tidigare-zon-tga.pdf).

Videre arbeid med bekjempning

Arbeidet med å gjerde inn kjerneområdet for smitteutbruddet er nå fullført. Neste steg vil være å gjennomføre en såkalt smittebeskyttelsesavlivning utenfor kjerneområdet. Det vil tas ut så mange villsvin som mulig, for å redusere faren for at villsvin kan passere inn i kjerneområdet, og ta med seg smitten ut igjen.

Det ble vurdert å være ca. 500-1000 villsvin i den smittede sonen ved pestutbruddet, hvorav ca. 100 dyr innenfor kjerneområdet.

Smittebeskyttelsesavlivning vil skje med jaktliknende metoder, og skal gjennomføres av utvalgte jegere etter en plan lagt av Jordbruksverket, veterinærmyndighetene og det svenske jegerforbundet. Det vil benyttes både feller og ordinær jakt.


Lettelser i restriksjoner

Ettersom kjerneområdet for smitten med stor sikkerhet er lokalisert, og dette området er ferdig inngjerdet, har det blitt lettelser i restriksjonen på bruken av områdene. Avgrensningen av den totale smittede sonen er også redusert fra ca. 1000 km2 til ca. 600 km2 (se kartfigur). 

Innenfor kjerneområdet beholdes de samme restriksjoner som tidligere – all aktivitet i utmark er i prinsippet forbudt.

I den smittede sonen utenfor kjerneområdet tas en del restriksjoner bort, og det er fritt frem for allmenheten til å bevege seg i skog og mark. Det er fortsatt forbudt

·        å jakte (bortsett fra organisert jakt på villsvin)

·        å drive skogbruk

·        å slippe hunder løse i skogen

·        motorisert ferdsel utenfor anlagt vei


21.11.2023


SISTE NYTT OM UTBRUDD AV AFRIKANSK SVINEPEST I FAGERSTA, SVERIGE


Det er funnet ca. 60 smittede kadaver – alle innenfor et relativt begrenset område sørøst for Fagersta (se bilde). At smittede kadavre ikke er funnet utenfor kjerneområdet oppfattes som svært positivt med tanke på å lykkes med å slå ned smitteutbruddet.


Trafikverket i Sverige er nå i gang med å gjerde inn kjerneområdet for smitteutbruddet med et såkalt tornado-gjerde (se bilde nedenfor). Sammen med eksisterende viltgjerde langs veier, vil det nye gjerde omslutte kjerneområdet som er på ca. 100 000 daa (se kart nedenfor).
 

Når de nye gjerdene er på plass (trolig i november 2023), vil neste skritt være å starte utrydding av levende villsvin i det smittede området.

Eksisterende gjerde (ensfarget svart strek) og gjerde under bygging (svart og hvit strek). Kilde: https://jordbruksverket.se/download/18.4b7cc7d318aa155187f5ff2e/1698849635590/Karta-over-den-smittade-zonen-tga.pdf


11.10.2023

Status - Utbrudd av afrikansk svinepest i Sverige

Som kjent ble det konstatert utbrudd av Afrikansk svinepest (ASP) i Fagersta nordvest for Stockholm onsdag 6. september. Området ligger ca. 200 km øst for den norske grensen (øst for Kongsvinger). 

Restriksjonssone
Etter at ASP-smitte ble bekreftet av svenske veterinærmyndigheter er en omfattende aksjon satt i verk for å hindre at smitten sprer seg. Blant annet er det avsatt en stor restriksjonssone omkring smitteutbruddet på ca. 1000 kvadratkilometer. 
 
Innenfor sonen er det omfattende begrensninger for landbruk, friluftsliv og utmarksaktiviteter. Det betyr
forbud mot:

  • Alle typer jakt
  • Alle typer skogbruksaktivitet
  • All sopp eller bærplukking
  • All vandring i skogen utenfor etablerte veier
  • All friluftsaktivitet i utmark
  • Løs hund innenfor sonen


Alle maskiner som er brukt i jord- eller skogbruk innenfor sonen må rengjøres og desinfiseres før transport ut. 

Besetninger med tamsvin innenfor sone vurderes avlivet. 

Det antydes at det kan gå ett år fra det siste smittede kadaveret er funnet til området kan erklæres fritt for smitte, og det kan lempes på restriksjonene.
 

Smittebekjempning skjer i 3 faser
Ut fra erfaringer fra vellykket smittebekjempning i Tsjekkia og Belgia legges det opp til følgende metode i 3 faser: 

  1. Sporing av smitte og avstenging av smittesone (pågår nå)
    Det jobbes med å bestemme hvor stort område som er smittet. Erfaringer fra Belgia tilsier at det er viktig å avgrense et tilstrekkelig stort område, slik at man ikke senere må utvide smittesonen.
  2. Det bygges fysiske stengsler for å hindre utvandring av villsvin fra smittesonen. Vann og veier med eksisterende viltgjerder benyttes som stengsler, men i tillegg vil det bygges lange strekninger med nye gjerder for å hindre utvandring av dyr.

  3. Innenfor smittesonen skal det være mest mulig ro, slik at alle villsvin som smittes dør innenfor sonen, uten at de vandrer ut og smitter omkringliggende områder. Heldigvis er det raskt forløp fra smitte til død. 


Grense for restriksjonssone (rød strek), undersøkte kadaveret med konstatert smitte (rød stjerne) og ikke konstatert smitte (blå firkant). 
 

  1. Jakt på levende villsvin
    Når smittesonen er etablert og avstengt med gjerder starter en organisert jakt på villsvin både i og utenfor den smittede sonen. Restriksjonene i smittesonen opprettholdes også i denne fasen, men etter hvert som man får mer kunnskap om smittens utbredelse vil man i større grad kunne gi unntak for f.eks. annen jakt og skogbruk i deler av sonen. 
     
  2. Erklæring av området fritt for smitte
    Når det ikke lenger registreres smittede kadaver innenfor sonen starter siste fase. Det kan gå opp til et år fra siste smittede kadaver til oppheving av restriksjoner – trolig bør det gå en sommerperiode før det kan være aktuelt å frikjenne området. 
     

Se følgende lenker for mer info: 
https://jordbruksverket.se/djur/djurskydd-smittskydd-djurhalsa-och-folkhalsa/aktuellt-lage-for-smittsamma-djursjukdomar/afrikansk-svinpest
 

https://svenskjakt.se/start/nyhet/afrikansk-svinpest-i-sverige-detta-har-hant-och-hander/



Informasjonsmøte om afrikansk svinepest 

 

Mattilsynet inviterte onsdag 13. september til informasjonsmøte om utbruddet av afrikansk svinepest i Sverige. NORSKOG deltok på møtet. 


Til informasjonsmøtet hadde Mattilsynet invitert miljømyndigheter, kommuner, viltforvaltning, forskere og organisasjoner. Møtet ble ledet av Siri Løtvedt, fagdirektør dyrehelse. 


Hensikten med møtet var å gi relevante aktører oppdatert informasjon om fakta i saken, samt tiltak - både iverksatte og under gjennomføring. 

 

·       Les mer om utbruddet og afrikansk svinepest på Mattilsynets sider

·       Les mer om utbruddet og afrikansk svinepest på det svenske Jordbruksverkets sider

 


Endret situasjon 

Løtvedt minnet innledningsvis om at det kun er påvist smitte i Sverige. – Allikevel endres jo den situasjonen som vi har hatt her tidligere, hvor det har vært nokså lang avstand til i utbruddene.   

 

- Dette er en veldig alvorlig virussykdom, og i de aller fleste smittetilfellene dør dyrene relativt fort. Viruset har blitt spredt over store deler av Europa i løpet av de siste årene, og vi ser stadig oppslag om at vaksinene kommer. Men dette har man hørt i mange år, så den vaksinen er nok ikke i sikte slik at man kan håndtere den nåværende situasjonen, opplyste Løtvedt i møtet. 

 


Mattilsynet oppsummerte i møtet den nåværende situasjonen i Sverige slik: 

·      Den første påvisningen av smitte i Sverige ble bekreftet 6. september. 

·      Per 13. september er det påvist smitte på 13 dyr. 

·      Svenskene har innført en smittesone på 996 kvadratkilometer. 

·      Det er meldt om at flere prøveresultater er på vei inn, og det kan forventes at antall påviste tilfeller vil stige. 

·      Per nå er 120 jegere aktive i søk etter kadaver i smittesonen. Dette arbeidet beskrives som krevende. 

 


Tiltakene i Sverige er omfattende, og inkluderer per 13. september følgende: 

·       Ferdsels-, jakt-, og aktivitetsforbud i smittesonen. All jakt, bærplukking, soppsanking, alle typer skogbruk, skogsturer, bading utenfor offentlig badeplass            og ridning er forbudt. 

·       Hunder skal holdes i bånd. 

·       Forbud mot å ta kjøtt og produkter av svin ut av sonen (inkludert ubehandlede jakttrofeer). 

·       Grovfôr kan ikke tas ut av sonen før etter tre måneder. 

·       Korn kan ikke tas ut av sonen før etter én måned. 

·       Alle kommersielle svinehold i sonen avlives som forebyggende tiltak. Dette inkluderer inntil 120 gris fordelt på fem dyrehold. 

·       Omfattende informasjonstiltak. 

 

På møtet ble det understreket at dette er tiltak som kan vare over lengre tid. 

 


God oversikt over helsetilstanden 

På møtet ble også villsvinsituasjonen her i Norge presentert. I 2020 presenterte Miljødirektoratet og Mattilsynet en handlingsplan mot villsvin fram mot 2024. Målsetningen for arbeidet var færrest mulig villsvin på et minst mulig område. 

 

 - Vi ønsket også å redusere bestanden gjennom godt grunneiersamarbeid og få på plass tiltak for tidlig oppdagelse av smitte, understreket Løtvedt i møtet.   

 

Etter at handlingsplanen trådte i kraft har det vært tatt mellom 2-300 prøver per år som en del av Helseovervåkningsprogrammet. Dette arbeidet har gitt oss en veldig god oversikt over helsetilstanden til villsvin i Norge, selv om disse dyrene ikke undersøkes for afrikansk svinepest. Fra 2020 er det felt fra 365 til 450

villsvin årlig – dette er en markant økning fra 15 dyr i 2018.   

 


Hva nå i Norge? 

Når det gjelder tiltak her i Norge var Mattilsynet tydelige på at det som gjøres henger sammen med handlingsplanen mot villsvin, og at situasjonen følges nøye. Man har tett kontakt med svenske myndigheter, og det er ingen grunn til å tro at det blir mindre tiltak i Norge hvis det skulle påvises smitte. 

 

Møtet ble avsluttet med diskusjon om iverksatte og mulige nye tiltak for å fremme økt felling. Økt godtgjørelse for felling, samt melding om syke/døde dyr, ble her

nevnt som en mulighet. Det samme ble økt støtte til organisering og bedre digitale løsninger. 

 


Viktig grunneierorganisering

Bjørn Toverud er leder i Villsvinprosjektet, et samarbeidsprosjekt mellom grunneierorganisasjonene med målsetting om å følge opp myndighetenes handlingsplan mot villsvin. NORSKOG fungerer som sekretariat for prosjektet, og Toverud deltok på møtet.   


- Vi er glade for at Mattilsynet tok initiativet til dette møtet, og at situasjonen følges tett. Om afrikansk svinepest sprer seg til Norge vil dette har store omkostninger både for dyr og befolkningen, og det er derfor viktig med denne type informasjon og dialog rundt mulige tiltak. Gjennom tre år nå har vi arbeidet med grunneierorganisering og tilrettelegging for uttak av villsvin. Når det gjelder aktivitet i Villsvinprosjektet er jaktkurs på villsvin, video og konferansearrangement planlagt. Alle tiltak fremover må fokusere på smitte konkret, og begrensning av villsvinbestanden generelt. Vi er glade for at en økning av godtgjørelse ble nevnt på møtet, og vurderer dette som ett av flere egnede tiltak, påpeker Toverud, som orienterte møtet om Villsvinprosjektets aktivitet sammen med Finn Erlend Ødegård, leder av styringsgruppen for Villsvinprosjektet. 



Husk meldeplikt! 

Det ble på møtet understreket at det er krav om å melde fra til Mattilsynet dersom dere oppdager syke, skadde eller døde villsvin.

Dette gjøres ved å ringe 22 40 00 00. Denne telefonen er bemannet hele døgnet.

Mattilsynet utbetaler en godtgjørelse på 3000 kroner til dem som melder fra om syke og selvdøde villsvin. Denne godtgjørelsen er nå øket til 4000 kr.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ønsker du å være en av de første som mottar nyheter og informasjon fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev og få informasjon om våre aktiviteter rett i innboksen.

Share by: