Ettersøk

Ettersøk

Som ved all jakt har man en etisk plikt til å foreta et forsvarlig ettersøk ved påskyting av villsvin. Man er imidlertid ikke pålagt å ha godkjent ettersøksavtale, og har heller ingen forfølgelsesrett på nabovald, slik man har for annet storvilt.



I Sverige finnes det innhegninger med villsvin for test og trening av hunder.

Ettersøk av skadet villsvinet medfører større risiko for hundefører og hund enn for annet vilt (med unntak av bjørn). Villsvinet kan gjøre utfall og angripe hvis det føler seg truet, og dette gjør at det stilles en del krav til hundefører og hund.


I likhet med annet storvilt dør villsvinet raskt når det blir truffet av et ekspanderende prosjektil i hjerte/lungeområdet. Sitter derimot treffet i andre deler av kroppen kan det bli utfordringer med å få avlivet det. Erfaringsmessig kan skadeskutte villsvin gå langt før de legger seg i sårleie og selv etter flere timer være i stand til å stikke derifra slik at en må slippe en løshund for å få avsluttet ettersøket i stålos.


I 2023 har det vært to prosjekter som har utviklet kurs for utdanning av hundeekvipasjer til ettersøk av skadet villsvin – ett i regi av Norges jeger- og fiskerforbund (finansiert av Villsvinprosjektet), og ett i regi av Statsforvalteren i Oslo og Viken og kommunene i Østfold. Det vil derfor være flere ekvipasjer i villsvinområdene fremover som innehar kunnskap og kompetanse for å ta slike oppdrag. Ønsker du å en ettersøksavtale med noen av de utdannete hundeekvipasjene kan du ta kontakt med oss i Villsvinprosjektet.

Hele denne artikkelen er enten parafrasert eller direkte sitert fra kursheftet til Skogkurs «jakt på villsvin» 2023. Fotograf hvor annet ikke er oppgitt er Øyvind Juliussen, Pål Sindre Svae og Dag Bakka.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ønsker du å være en av de første som mottar nyheter og informasjon fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev og få informasjon om våre aktiviteter rett i innboksen.

Share by: