Utbredelse og områdebruk

Utbredelse og områdebruk

Utbredelse og bestandsutvikling

Villsvinet har sin naturlige utbredelse i store deler av Europa, Asia og Nord-Afrika. I Norge ble villsvin utryddet for over 1000 år siden, men i Sverige overlevde en vill bestand frem til slutten av 1600-tallet. I nyere tid ble villsvin tatt inn til Sverige for villsvinoppdrett, og etter gjentatte rømninger og utsettinger på 1970-tallet erklærte Riksdagen i 1988 villsvinet som en naturlig del av den svenske faunaen.


I løpet av de siste ca. 40 årene, har villsvinet spredt seg naturlig og blitt aktivt flyttet til hele Sør-Sverige, og etablert bestander nord til Värmlands, Dalarnas og Gävleborgs län. I grensetraktene mot Norge er det tette bestander av nord til grensetraktene mellom Västre Götaland og Värmland (ved E18). Totalbestanden i Sverige anatas å være 300-450 000 dyr, og jaktåret 2020/21 ble det skutt nesten 160 000 villsvin i Sverige. Tallet har gått noe tilbake de siste årene, men villsvin er i dag Sveriges mest tallrike klovvilt.



Den første observasjonen av villsvin i Norge i nyere tid ble gjort i Halden i 1994, og grensetraktene mellom Halden og Aremark er kjerneområdet i den norske villsvinbestanden. 

Observasjoner av villsvin på SCANCAMs kamerafeller 2021 og 2022. Viser at villsvinets hoved-utbredelse er i sørøstre del av Østfold, øst i grenseområdet mellom Halden og Aremark kommuner [1].

Fallvilt, skutte villsvin, og frekvens viltkamerabilder av villsvin (SCANCAM) fra 2014/2015 sesongen til 2021/2022 sesongen, fordelt på gamle Hedmark og Akeshus/Østfold fylke [1].

Det finnes relativt dårlig statistikk på bestandsutvikling og avskyting i Norge de første ti-årene etter at villsvin kom til landet. Fra 2014-2015 sesongen finnes jaktstatistikk og etter hvert viltkamera-data (se figur). I Akershus/Østfold ser det ut til å være en vekst i den norske villsvinbestanden frem til ca. 2019 og en utflating etter dette. Lengre nord, i østre del av gamle Hedmark fylke, var det et oppsving i bestanden omkring 2020/2021, og en tilbakegang etterpå. Villsvinprosjektet har utført spørreundersøkelser i villsvin-valdene i 2021, 2022 og 2023, der de fleste vald melder om uendret eller tilbakegang i bestanden de siste 3 årene.



Villsvin i Norge er i dag utbredt i grensetraktene mot Sverige, øst for Glomma og nord til Trysil, men stabil forekomst av ynglegrupper finnes i hovedsak i sørøstre del av utbredelsesområdet – i Halden og Aremark kommuner.

Områdebruk


I Europa betraktes villsvin primært som et skogsdyr og er i første rekke knyttet til løvskog og blandingsskog. Dyrene klarer seg spesielt godt i kulturmarksområder hvor det er tilgang på skjul mellom høyvokste busker og trær, og hvor det også er tilgang på «tilleggsfôr» fra åker og eng. Med det milde vinterværet som er blitt vanlig i sørøstre del av Skandinavia ser vi at de også klarer seg godt i rene skogstrakter.

 [1] Odden, J., Thorsen, N.H., Bahlk, S. Rolandsen, C.M, Rivrud, I.M. & Rosvold, J. 2023. Bestandsovervåking av villsvin – Status 2022. NINA Rapport 2293. Norsk institutt for naturforskning.


Hele eller deler av denne artikkelen er enten parafrasert eller direkte sitert fra kursheftet til Skogkurs «jakt på villsvin» 2023.


Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ønsker du å være en av de første som mottar nyheter og informasjon fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev og få informasjon om våre aktiviteter rett i innboksen.

Share by: