Åtejakt

Etablering av åteplass

Hvis du har sikre tegn på at det er villsvin i området, og ønsker å etablere en åteplass for å jakte villsvin er det flere aktører som selger utstyr til åtejakt. Vi anbefaler at det på en etablert åteplass blir brukt en automatisk fôrspreder. Denne sikrer at det hele tiden er litt åte på plassen hvis villsvinene kommer inn, og det gjør det enkelt å følge forskriften om åting. Samtidig gir det en viss forutsigbarhet at villsvinene vet at de finner en liten menge mat på åteplassen, kommer de inn uten å finne noe, blir besøkene mye sjeldnere og mer sporadisk.


Det er tidkrevende og koster penger å etablere og drifte et villsvinåte, og skal du først etablere et bør du tenke på flere ting:

  • Først bør man tenke på hvor man skal sitte, det er helt vesentlig at du har sikker bakgrunn!
  • Så bør du tenke på hva som er dominerende vindretning i området, er vinden feil, kommer nemlig ikke villsvinene inn.
  • Skal du bruke fastmontert lys, eller har du investert i nattoptikk?
  • Hvordan er tilkomsten til åtebua? Ofte er det lurt å legge selve åteplassen med enkel tilkomst, slik at du ikke bryter lov om motorferdsel i utmark når du transporterer utstyr eller åte inn til plassen. Eventuelt må du søke kommunen om tillatelse til bruk av motorfartøy etter §6 motorferdselloven (gjelder også traktorvei) for å transportere fôr og utstyr inn.


Det finnes mange aktører som selger utstyr til åtejakt, under følger bare noen eksempler på hvor du kan få tak i utstyret du trenger:

- Fôringsautomat: herlandjakt.no | hylte.no

- Jaktbu/Åtebu


Skal du bygge alt fra bunnen selv er det fullt mulig, under følger noen eksempler på hvor du kan kjøpe utstyr til en åteplass:

Fôrtønne

Fôrspreder

Digital timer

Toppkrone til rigg

Tjære

Foring/åting:

Til villsvin er det kun tillatt å benytte åte i forbindelse med jakt, felling og fangst. Åte som legges ut skal ikke være i større mengde enn at det normalt konsumeres i løpet av et døgns tid. Foring av villsvin ble forbudt fra 1/1-2020


Valg av fôr:

Bruk norske proteinvekster eller korn på åtene! Vi hører av jegere at erter fungerer like godt som mais og er et alternativ som gjør at du kan bruke norske råvarer. Da kan du være trygg på at du ikke forer med noe som kan inneholde smitte av ett eller annet slag. Derfor er vår oppfordring å bruke norskproduserte erter eller korn. Snakk med en lokal bonde som kanskje har erter eller korn du kan kjøpe direkte i det kvanta du har bruk for


Definisjon åte: 

Animalsk eller vegetabilsk materiale som legges ut med formål å trekke vilt til åteplassen for jakt, fangst, merking, felling, overvåkning, fotografering el.

Åtejakt

Størstedelen av villsvin felt i Norge og Sverige blir skutt på åte. Åtejakt på villsvin fungerer slik at man legger ut mat og luktstoff (tjære) på en plass der det er gode sjanser for at det dukker opp villsvin. Lokaliteten kan testes ut på forhånd med å smøre ut litt bøketjære på trestammer og sjekke med MMS viltkamera som sender melding ved bevegelser. Dersom det observeres villsvin på kameraet, kan en sett ut fôrspreder som er innstilt på å spre ut en liten mengde mais eller korn 1-2 ganger i døgnet, dette er arbeidsbesparende for jeger og man trenger ikke å forstyrre åteplassen hver dag for å legge ut åte.


Siden villsvinet i hovedsak er nattaktivt er det vanlig at de besøker åteplassen i den mørke tiden av døgnet. Det er gode erfaringer med å bruke grønt lys da villsvina ikke er like skeptiske til å gå frem på åteplassen som om det blir brukt vanlig hvit lys. Fastmontert kunstig lys er forøvrig nå tillatt på villsvin i Norge.


Med viltkamera og MMS varsling har man oversikt over når det er gris på åteplassen og når man bør sette inn innsatsen på å jakte. Bøktjære fungerer som et bra lokkemiddel for å se om det er dyr i området, og fås kjøp på Biltema i 5 liters kanne for 199,- eller på sprayboks. (Mer renslig)


Vi har blitt tipset om et svært effektivt lokkmiddel, Suhlengold no. 1. Dette er et lokkemiddel basert på bøketjære som har vist svært god effekt. Her kan du lese en testrapport(NB! den er på dansk): LES TESTEN


Tips: Ikke skyt det første dyret som kommer inn på foringsplassen, da dette ofte er ledersugga i en flokk som ofte kan ha med årsunger. 


Flere tips om åtejakt kan du finne HER 

Hele denne artikkelen er enten parafrasert eller direkte sitert fra kursheftet til Skogkurs «jakt på villsvin» 2023. Fotograf hvor annet ikke er oppgitt er Øyvind Juliussen, Pål Sindre Svae og Dag Bakka.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ønsker du å være en av de første som mottar nyheter og informasjon fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev og få informasjon om våre aktiviteter rett i innboksen.

Share by: