Utstyr til jakt

Utstyr til jakt

Viltkamera



Viltkamera kan være et fantastisk hjelpemiddel for å fange opp hva som finnes av dyr i ditt jaktområde. Det finnes viltkamera i alle prisklasser og generelt så er kvalitet og pris sterkt sammenhengene. Hva du bør velge avhenger av hva du skal benytte kameraet til. Skal du kun benytte kameraet til å observere om det finnes villsvin i området, kan du klare deg med et enkelt kamera uten sending av bilder.


Har du allerede påvist villsvin i området med fast tilhold bør du kanskje vurdere kamera som kan sende bilder. Dette gjør at du blant annet kan finne ut av tidspunktet villsvinene bruker åte, hvor mange villsvin det er, og hvilket kjønn.


- Eksempel på enkelt kamera uten sendefunksjon for bilder (kr 699,-)


- Eksempel på dyrere kamera med sendefunksjon for bilder (kr 2490,-)


- Du kan og finne mange ulike modeller av viltkamera her


Enkelt viltkamera uten sendefunksjon


Åtelys montert på åtebua

Lys montert på eller ved fôrspreder

Det finnes mange varianter åtebelysning som festes på eller ved fôrspreder. Felles er at alle lyser ovenfra og ned, som kan gjøre kjønnsbestemmelse av villsvin mer usikkert. En del av disse lysene har fordelen med at de kan styres sammen med sprederen, slik at en kan sitte hjemme og styre lysene på en enkel måte. Slike lys bruker gjerne mindre strøm enn de som er montert på åtebuene, fordi de har lavere effekt og krever derfor mindre lading.

Enkelte mener at kunstig lys hindrer villsvinene å komme inn på åte. Vi kan ikke gi noe fasit, men oppfordrer folk til å gjøre sine egne erfaringer. En fordel med kunstig lys er et at det er langt rimeligere enn nattoptikk.

Åtelys


For villsvinjakt er all bruk av kunstig lys tillatt.

Det finnes mange forskjellige typer åtebelysning, som både benytter 12v batter og 230v fast anlegg. På villsvin er det gjerne variantene til 12v som er mest hensiktsmessig, siden åtene gjerne er et stykke fra 230vs anlegg. Lysene på 12v består gjerne av ei eller flere led lamper med grønt lys, som enten festes på åtebua eller på selve åtesprederen. Når en skal velge åtebelysning bør det først vurderes hvilken variant av montasje en velger.

Det er fordeler og ulemper med lys montert i åtebua eller på fôrsprederen.


Lys montert på åtebua

Slik montering er enklere bygd opp, og mindre komponenter som kan bli ødelagt. Består gjerne av lampe, skumringsrelé eller timer og klyper til batteri. Denne varianten kan derfor enkelt styres fra bua, slik at jegeren slipper å trå rundt og sette lukt på åtet om det skjer noe med lyset.
 
En annen fordel med denne varianten er at lyset kommer skrått fra siden, som ofte gjør det enklere å skille kjønn på villsvinene enn lys som kommer ovenfra. Det er lettere å unngå å skyte sugge med dragne spener – som jo er forbudt å skyte! Det er også en fordel å ha et lys som blender villsvinene når de titter mot glugga. Selv om de ikke ser særlig godt kan dette være en fordel. En kan tenke seg at de ser lys fra mobilskjerm dårligere også.





- Åtebelysning fra jaktfall.no (kr 899,-)


- Åtebelysning fra brunst.no (kr 1 399,-)


- Åtebelysning på fôrstasjonen fra biltema.no (kr 249,-)


Nattoptikk


Skal man jakte i mørket stiller dette ekstra krav til jegeren med tanke på sikker bakgrunn og avstand til viltet. Nattoptikk er et godt hjelpemiddel, men gir ikke samme inntrykk av bakgrunn og avstand som du får i dagslys. Det er derfor helt vesentlig at du er kjent i området du jakter i, og forsikrer deg om at bakgrunnen er sikker før du løsner skudd.

 

Alle former for nattoptikk er lovlig i jakt på villsvin, både termiske varianter og digital restlysforsterkere (IR teknologi).


Utvalget i nattoptikk er enormt, både når det gjelder type, kvalitet og pris. Det må først å fremst skilles på hva slags teknologi enheten benytter.


Digital restlysforsterkere (IR teknologi)

Disse benytter det eksisterende lyset og omformer det til en skjerm. Ved å koble på en IR-lykt kan man få ytterligere bedre bilde i enheten, og omtrent se som dagslys – dog i svart/hvitt eller andre tofargede bider. De mest avanserte digitale kikkerten forlenger lysets synlighet betydelig, slik at en også kan se i fullfarge en stund lengre enn vanlige optiske kikkerter. Den digitale nattopptikken viser alt som finnes innenfor synsfeltet, og har den fordel at vegetasjon og annet som blokkerer for skuddbanen blir godt synlig. 
 
En del mener også det er lettere å skille kjønn, og få et godt bilde av bakgrunnen med en digital enn en termisk enhet. En annen fordel er prisen – digitale enheter er en del billigere enn termiske enheter.


En ulempe med digital kikkert er ved bruk i fuktig vær, som tåke, regn eller snø. Da kan bildet bli svært utydelig eller tåkete, siden den benytter IR som reflekteres i det fuktige i lufta. En annen ulempe er rekkevidden. Det er vanskelig å detektere og se hva som befinner seg langt vekk. Den siste ulempen en skal ha med seg er at dyr kan se IR lyset. Spesielt gjelder det IR med bølgelengde 850 nm. Det oppleves at IR-lys med 940 nm bølgelengde er mindre synlig for dyra, men det har en dårligere rekkevidde enn 850nm. Det er dog ofte ikke strengt nødvendig å benytte IR lampene på de digitale enhetene, spesielt ikke på korte hold på åte eller i stående åker.

Nøyaktig innskyting og trening med termiske og digitale sikter er svært viktig, uansett prisklasse!

Termiske enheter
En termisk enhet leser temperaturforskjeller gjennom en sensor, og dette vises på en dataskjerm. Termiske enheter kan ha mange forskjellige fargevalg og innstillinger for vise varmeforskjellene. Slike enheter er raske å bruke, ved at de fanger opp varmen og presenterer den som en kontrast, i motsetning til optiske og digitale enheter som viser målet som et svart/hvitt bilde. Termiske siktemidler er derfor uovertrufne til å


Utviklingen av termiske enheter har vært enorm de siste årene, og fortsetter stadig. Hovedregelen er at du får det du betaler for. Enhetene har gått en del ned i pris de senere årene, og som med all ny teknologi vil prisnedgangen trolig fortsette.


Termiske håndenheter fås i mange varianter og du bør velge den som har de rette egenskapene til ditt bruk.

Selv i termisk optikk med høy kvalitet og pris er bakgrunnen vanskelig å tyde, men det kan være et svært godt hjelpemiddel i mange situasjoner.

Håndopptikk


Såkalte «spottere» er også et flott hjelpemiddel, disse brukes rett og slett som du ville brukt en annen håndkikkert, og har samme funksjonalitet som andre nattkikkerter.

En nattkikkert har en fast optisk forstørrelse (grunnforstørrelse) og en digital zoom. Det er viktig å velge kikkert med rett grunnforstørrelse, og dette avhenger av bruksområdet. Skal du benytte en håndkikkert til å detektere at det er et villsvin, bør du ha en enhet med liten grunnforstørrelse fordi dette gir et større synsfelt. Det samme vil være fornuftig på ettersøk, som gjerne foregår i tettere skog på korte hold. Så fort en øker grunnforstørrelsen senkes synsfeltet, som kan være en utfordring ved ettersøk og for deteksjon på lengre hold.
 
En kan tenke seg at en lav grunnforstørrelse (og dermed stor synsfelt) alltid er best, og at enheten zoomes opp på høyere forstørrelse. Men det er viktig å være klar over at hver gang du dobler forstørrelsen halveres oppløsningen, og dette kan gi et svært kornete bilde. Da klarer man ikke å skille kjønn på villsvin på lengre avstand. For å skille kjønn på villsvin på lengre avstand bør en opp i grunnforstørrelse og/eller opp i oppløsning. Tenk derfor på bruksområdet til den håndholdte enheten. Skal du benytte den til åtejakt på opptil 50 m eller ettersøk trenger du ikke høy grunnforstørrelse eller høy oppløsning, men skal du benytte kikkerten til observasjon av villsvin på lengre avstand trenger du en enhet med mer oppløsning og/eller høyere grunnforstørrelse.

Hele denne artikkelen er enten parafrasert eller direkte sitert fra kursheftet til Skogkurs «jakt på villsvin» 2023. Fotograf hvor annet ikke er oppgitt er Øyvind Juliussen, Pål Sindre Svae og Dag Bakka.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ønsker du å være en av de første som mottar nyheter og informasjon fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev og få informasjon om våre aktiviteter rett i innboksen.

Share by: