Tilfelle av salmonellasmittet villsvin i Halden

Salmonellasmitte i Halden


En villsvinprøve fra Halden har testet positivt for salmonellasmitte (Halden Arbeiderblad 9/5-2025).

 

Ifølge Solfrid Åmdal i Mattilsynet er det større sannsynlighet for å finne salmonella i villsvin enn i annet norske kjøtt. Salmonellaen er på huden av dyret eller i mage/ tarm kanalen. Når du sender inn prøvesett til veterinærinstituttet får du også analysert prøven for salmonella og trikiner.

 

Hun poengterer at det er svært viktig at du slakter dyret på en slik måte at smitte fra villsvinhuden ikke kommer inn på egen hud, for eksempel ved å vaske hender svært godt dersom du først tar på huden uten hansker og at du desinfiserer kniven du spretter huden med hyppig. Du må ta ut mage tarmsettet uten at du søler tarminnhold på skrotten. Bruk gjerne plastpose med strikk rundt endetarmen og heng slaktet opp ned mens du holder på, slik at innhold fra munn og spiserør ikke kommer på kjøttet. Tenk også over at det er bakterier i munnhulen, på tungen osv. som ikke skal over på slaktet.

Fare for salmonellasmitte fra hel mais

Ved innførsel av mais til fôr, også fra Sverige, er det krav om prøvetaking. Dette gjelder tilvirkning, innførsel, utførsel og omsetning av fôrvarer til dyr, samt fôring av dyr. Selv om jegere ikke forer dyr, anbefaler Mattilsynet at maisen testes før den brukes

 

Til orientering har Mattilsynet mottatt dokumentasjon fra fôrbransjen om at det ikke er verifisert salmonella i varepartier for hel mais de siste 10 årene.



Dersom skrotten er positiv for salmonella se HER

 

Vedr omsetning av viltkjøtt, se HER


For flere tips til slakting og håndtering av villsvinkjøtt se HER